07 ноември, 2010

ТИ живееш по-добре от 80% от хората по света!


Наблюденията ми през последните години показват следното:

1. Българите смятат България за ужасно място. "Абсурдистан", "българска работа"...

2. Това се приема за нормално.

3. Българите не са прави.

4. Българите стават едва ли не агресивни, когато се опитваш да им обясниш, че не са прави.

5. Ако не станат агресивни, дават пример с Германия, но:

5. 1. никога не са били в Германия и си измислят за положението в Германия;

5. 2. пропускат факта, че Германия е трета икономическа сила в света, има най-добрата инфраструктура в света и е най-големият износител в света. Тоест сравняват ябълки и круши.

Имам си следната поговорка - за 3 години в Германия видях, че Германия не е много по-различна от България. Това от една страна ме радва, защото показва, че България изобщо не е толкова зле, колкото съм си мислел. От друга страна ме отчайва, защото показва, че България няма накъде да става много по-добре

Много отдавна се каня да направя една сметка - по-добре от какъв процент от хората по света живее българинът.

Използвам Human Development Index като мерна единица за качеството на живот. Той взема предвид продължителността на живота, нивото на образование и покупателната способност на населението на държавите.

Източник на данни за сметката: List of countries by Human Development Index и List of countries by population.

Населението на България и на държавите, които имат по-висок HDI от България, е около 19,4% от сбора на населенията на всички държави, попаднали в списъка.

Това значи, че българинът живее по-добре от ~80,5% от хората по света. Айде стига мрън мрън и дайте малко да се покефим. И мислете как да живеем още по-добре!

3 коментара:

  1. Говоря и коментирам, и като твое верно другарче, преминало през същите премеждия, казвам само: ДА!

    ОтговорИзтриване
  2. При все, че не съм съгласен с използването на ХДИ като мярка за каквото и да е, присъединявам се към предишния коментар и казвам само: ДА!

    ОтговорИзтриване
  3. Подкрепям с 2 ръце и 2 крака. Според мен недоволството обаче е не толкова от начина ни на живот, а по-скоро от чувството за липса на поетичните "РЕД И СПРАВЕДЛИВОСТ" в нашата китна страна.

    Ако улегне едно чувство за уреденост и честност, каквото се усеща в митичния Дойчланд, според мен огромната част от народа ще кротне.

    ОтговорИзтриване

Много се радвам на дискусии!