04 декември, 2012

Тютюнопушенето трябва да остане забранено

Говорим за закони. Забраната за пушене е въведена със закон, забраната за чупене също е въведена със закон. Не са съвсем равнопоставени от правна гледна точка, защото едното е административно нарушение, а другото е в НК, но това е само защото законодателят не е особено умен и не е осъзнал, че пушенето в стая с други хора е телесна повреда. Обсъждаме евентуални промени в закони. Отделните зали за пушене и забранена за пушене биха били добра алтернатива, но имат няколко проблема.

1. Както е неприемливо ако си паркирате колата в този квартал, аз да ви я чупя, въпреки че в другите квартали е в безопасност, така е неприемливо ако аз вляза в една стая, вие да ми нанасяте телесни повреди. Защо бих влязъл в тази стая не би трябвало да е тема на дискусията - както и аз не поставям под въпрос каква работа имаш да паркираш точно в този квартал. Може телевизорът да е по-голям там, може приятелите ми да са там, може сервитьорката да е по-яка, може просто да искам да съм там щото мога пък. Това не трябва да подлежи на дискусия - всеки може да ходи където си иска. И аз да не мога да отида там без да ми нанасят телесни повреди не е правилно. Това е все едно ако не искам да ме бият да не ходя в Бургас. Това ми е основният принципен аргумент да не харесвам решението с двете зали. Даже да е чудесно имплементирано, то изхожда от ограничаване на моите права в определени географски области, които били за "пушачи".

2. Друг проблем е с имплементацията. С тези зали всеки отбиваше номера. В обществото е прието, че като някой иска да пуши, той има неотменно право на това, така че в компания с 1 пушач пак се сядаше в залата за пушачи. Съответно залата за непушачи беше зле, защото заведението не изкарва пари от нея. И това само ако наистина има отделни, зали което бяха единични изключения. В общия случай имаше едно помещение с табелки, все едно масите са запазени за непушачи. И тези табелки много лесно се сменяха, като помолиш за пепелник.

3. Трети проблем е пропаганден - обществото не трябва да толерира неща, вредни за него. Ако искате, гвоздеи си забивайте в гъза, но не разбирам защо аз трябва да ви създавам удобни за това условия. В България един пушач се чувства (все още без 'ше') напълно в правото си да пуши, все едно това е напълно нормална обществена норма - както да ходиш на работа, да имаш кола, да имаш топла вода. И ако го помолиш примерно да не пуши на дете в сладкарница, ще те набие. Именно заради това е и острата реакция срещу закона и заради това се обясняват разни наглеци как и те били хора.

С очите си видях как една подобна забрана промени едно общество за няколко години и пушенето в момента е маргинализирано. И пушачите не са недоволни от ситуация - напротив, свикнаха, приеха, разбраха. На спирката те питат дали ще ти пречат, ако запалят. На спирката - навън. И ако кажеш да, се дърпат малко встрани. Вярно, че забраната е дошла в различен стадий - в Германия пушенето отдавна е било вече извън мода, когато е въведена забраната, докато в България сега е май в зенита си. Та няма така бързо и магически да стане. Но все пак е важен пропаганден инструмент обществото да каже - не виждам защо трябва да ти създавам удобства да правиш това.
Между другото, много ми е странно защо пише "пушачи" и "непушачи", а не "за пушене" и "забранено пушенето". Винаги ми е смешно като си представя как ако спазваме всъщност правилата си, не би трябвало да пускаме пушачи на места за непушачи.
И въобще не разбирам как точно това парламентарно мнозинство, съставено май от по-първосигнални и по-прости хора от обикновено, успя да си събере акъла и да наложи точно тази забрана, напук на "влиятелния" Булгартабак и ресторантьорските лобита. Това е пълна мистерия. Не разбирам кой плати или кой натисна и какво стана.
Такава забрана пречи на заведенията само временно. Освен това много по-лесно се зарибяват мацки, като можеш да кажеш "айде да излезем навън да пушим по цигара".

Последна редакция на форматирането: 14.12.2012

5 коментара:

  1. Добре написано ,но тенденциозно и за съжеление написано повърхностно и едностранчиво ..../разбира се това е лично мнениие както и написаното по-горе/все пак е хайд парк!:)
    поздрави и творчески успехи.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря! Повърхностността е търсена, тъй като според мен всяко друго нещо, което може да се каже, се обезсилва от трите точки, които съм написал. Иначе локуми може да се разтягат много (и те се разтягат). Повече задълбаване само пречи и обърква. Или пропускам нещо?

      Изтриване
  2. Браво, все така!

    ОтговорИзтриване

Много се радвам на дискусии!