11 януари, 2013

Какво означава гласът ни на референдума?


В публичното пространство е сравнително известно, че на 27.01.2013 ще се проведе първият референдум в новата история на България. Сравнително известно е и че референдумът е "за АЕЦ Белене", защото медиите го представиха така. Само че това не е съвсем вярно. Правните текстове трябва да се четат буквално, внимателно и извън контекста на злободневието, за да бъде разбрано истинското им значение. Дотук не познавам човек, който да е разбрал въпроса от първия път, въпреки че от седмици тече разяснителна кампания за референдума.
Нека да си припомним какво гласи въпросът  (както може да бъде видян на официалния сайт на МВР на 07.01.2013, 16:32 CET: http://www.mvr.bg/referendum_2013.htm, редактирани главни и малки букви):

Да развиваме ли ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала?

Възможните резултати от референдума са 3:

1. На референдума гласуват поне толкова избиратели, колкото на последните парламентарни избори. Поне половината от тях гласуват с 'ДА'. Това изпълнява изискванията на чл. 23., ал. 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление, като според Закона това означава, че "Предложението, предмет на рефендума, е прието[...]". Не се изисква потвърждение на решението от никого.
В този случай в България ще имаме решение "да развиваме ядрена енергетика в Република България чрез изграждането на нова ядрена електроцентрала". Ни повече, ни по-малко. Коя ядрена електроцентрала да се изгражда и кога да се изгражда тя ще реши някое правителство. Тези решения са от компетенциите на Изпълнителната власт, а според чл. 9., ал. 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление с референдум могат да се решават само въпроси от компетенциите на Народното събрание.
Всяко правителство може да си реши да строи АЕЦ където си иска. Може и винаги да решава да го строи по-късно, отлагайки строежа завинаги. По същия начин шведското правителство отлага членството на Швеция в еврозоната, въпреки че по силата на Маастрихтския договор тя има задължение да приеме еврото за официална валута някой ден.
Ако референдумът е успешен и резултатът от него е 'ДА', това ще доведе до запазване на статуквото - силните на деня могат да си правят каквото си искат. Точно както е и сега.

2. На референдума гласуват по-малко избиратели, отколкото са участвали в последните парламентарни избори. По силата на чл. 23., ал. 1 това прави резултата от референдума незадължителен. Въпросът нито е приет, нито е отхвърлен. Ако избирателната активност е поне 20% от имащите право на глас и поне половината от гласовете са 'ДА', въпросът ще бъде внесен за гласуване в НС по чл. 23., ал. 3. Народното събрание може да го приеме, може и да не го приеме. Мнозинството може да прави каквото си иска, точно както и преди 6 месеца.
Невалиден резултат от референдума няма да промени по никакъв начин статуквото. Силните на деня ще могат да си правят каквото си искат, когато си искат. Февруари може да започнат АЕЦ Белене, през март да се съсредоточат върху развитието на АЕЦ Панчарево, а през април да отложат развитието и на двата нови АЕЦ-а за 2069-а. Точно както е и сега.

3. Изискванията на чл. 23., ал. 1 от Закона за пряко участие на гражданите в държавната власт са изпълнени. Резултатът от референдума се приема автоматично, а той е 'НЕ'. Тук става интересно, защото е единственият резултат, който променя статуквото. Практически в България ще важи закон да не развиваме ядрената енергетика чрез строителство на нови АЕЦ. Може да развиваме ядрената енергетика чрез каквото и да било друго, освен чрез строителство на нови АЕЦ. Сегашното тълкувание на властта е, че строителство на нови блокове в Козлодуй не представлява строителство на нова ядрена електроцентрала, но това не означава, че това тълкувание е вярно или няма да се промени, когато му дойде времето.
Важно е да се отбележи, че такова решение по никакъв начин не означава затваряне на съществуващите блокове в АЕЦ Козлодуй. [добавено на 09.01.2013]
Задължителен резултат 'НЕ' на референдума ще ограничи свободата на силните на деня да правят каквото си искат. Ще наложим реална промяна и ще намалим възможностите за пилеене на нашите пари.

В следваща публикация обяснявам [връзката добавена на 10.01.2013] защо най-добрият вариант за България е резултатът от референдума да е именно това - обвързващо 'НЕ'. България въобще не трябва да се занимава със строителство на каквито и да било ядрени мощности. Не защото ядрената енергия е лоша, а защото в днешно време няма икономически смисъл за държава като България да развива ядрена енергетика.

В помощ на информирания ви избор Юруков пък е създал чуден въпросник, който помага да разберете как да преведете желанието си на езика на референдума. [добавено на 09.01.2013]
Пак той разработва и информационна платформа за възможностите за гласуване извън България. Платформата не е само за този референдум, а е дългосрочен проект. Тук можете да видите къде можете да гласувате. [добавено на 10.01.2013]

Оригиналната дата на пускане на тази статия е 08.01.2013. Поради технически причини се наложи да бъде публикувана наново, заради което timestamp е от 11.01.2013.

2 коментара:

  1. Анонимен26 януари, 2013

    Аз съм за твърдо "НЕ", но мислих, да бойкотирам референдума чисто стратегически, отчитайки тенденцията мнозинството от гласовете да са "ДА",а моето "НЕ" само да увеличи избирателната активност и да направи положителни отговор задължителен. Не мога да реша, кое е по-правилото.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Принципно си прав, обаче дали ще е валидно ДА или невалиден резултат, все тая.

      Изтриване

Много се радвам на дискусии!