29 март, 2013

София не издържа България


Да се твърди, че София издържа когото и да било в България е много интересна комбинация между глупост, цинизъм, навик и пропаганда. Аз лично го приписвам на първите две, но съм склонен да повярвам, че става дума по-скоро за вторите две. Често се цитира субсидията за общините. Тя няма никакво значение. Общините нямат никакво значение. Какво зависи от общината? Нищо. Тя е на субсидия – ако слуша, държавата ѝ дава пари да си прави общинските неща, този път. Ако не слуша, държавата не ѝ дава пари да си прави общинските неща. Минимална част от данъците се събират регионално, почти всичко отива в София. И после София решава какво да получат общините. Много ясно, че номинално София ще ги издържа, нали преди това им е взела парите? (всъщност, взѐмала парите в продължение на поне 7 десетилетия)
Като си събере данъците от цялата държава, (централното правителство в) София си субсидира университетите (къде другаде има повече университети?), болниците (къде другаде има повече и по-добре оборудвани болници?), театрите (къде другаде...?). Тия неща не са поникнали там в калта защото София превъзхожда с нещо обективно другите градове в България, а някой ги е направил нарочно да са там, да са най-големите, най-добрите, най-финансираните, защото са в София. Защо Народният театър да не е в Пловдив? Държавата финансира предимно неща в София.
С тези данъци държавата/София си купува и неща - прави си обществени поръчки. Централно, разбира се. Нещо софийско купува джипове за охрана на границата с Турция. Е кой вносител на джипове за охрана на граници с Турция ще стои в Хасково или Кърджали, като всичко за конкурса се случва в София? И как се подкупва министър, ако си седиш в Хасково? Никак. Държавата си купува неща предимно от София.
София си плаща и заплати на супер централизираната държавна администрация в София. Тези хора после ядат кебапчета, с което поддържат икономиката на София. Така и частният бизнес, който не се занимава с внос на джипове за охрана на граници с Турция, се събира в София, защото там държавата плаща заплати на всички служители в министерства, агенции, които потребяват, там държавата си купува джипове за охрана на границата с Турция, там вносителят на тези джипове също потребява...
И това всичко се случва с парите, които София събира от цялата държава. И то не се случва тази година, то се случва от десетилетия и има ефекти с натрупване. Огромни.
Та, да се твърди, че София издържа когото и да било, е със сигурност цинично и със сигурност вярно само на много микро ниво. Всъщност София третира останалата част от България като Софийска империя – тя е там за да плаща данъци на София.

Добавено на 31.03.2013: Това е първата статия от серията за централизацията в България, с която се опитвам да обърна внимание на слона в стаята. Следващата можете да намерите тук.

Добавено на 31.03.2013: В името на добрия тон правя излишното пояснение, че нито тази статия, нито серията за централизацията в България са срещу София per se, срещу жителите на София или хората, които по какъвто и да било повод се идентифицират със София. Тази статия и серията, от която тя е част, е срещу централизацията - обективната институционална и икономическа, както и субективната в нашите глави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Много се радвам на дискусии!