31 март, 2013

Защо се стига до централизация?

София се е превърнала в центъра на политическите интереси, въпреки че там живеят по-малко от половината избиратели. Обяснения за това има много. Следният списък не е изчерпателен, но е изходна позиция за размисъл.
  1. На първо място сме свикнали (и го очакваме). Това не е от 20 години, това е от 1944 поне. В България няма жив човек, който да е виждал нещо друго. Всички тоталитарни държави си помпят столиците по ред причини (някои от които са по-долу, но списъкът никак не е изчерпателен, затова пък е актуален и днес). Преди някой да ми каже, че България не е искала да помпи София и затова е имало "жителство" - в една планова икономика защо на хората ще е по-изгодно да карат тролей в столицата, отколкото да са счетоводители в Монтана, ако правителството не иска да е така?
  2. Жителите на столицата могат да свалят управлението много по-лесно. Самият факт, че могат да се съберат и да хвърлят камъни по парламента, могат да уцелят диктатора/управляващите с яйце, е причина да им се подмазваш. Варненци могат да ли да хвърлят яйца по Живков? Не и ако той не дойде. Ама в София трябва да е. А ако варненци излязат на протест, нищо не пречи да дойдат танковете и всичко да се покрие. В София не става така.
  3. "Да не се излагаме пред чужденците" - те няма да ходят в Хасково, ще ходят в София. Кому е нужно Хасково да не е кенеф? Виж офертите за екскурзии в Сев. Корея. Даже не можеш да влезеш с влака от Русия, а само от Китай, за да не стоиш толкова много в "провинцията".
  4. Личен комфорт - като управляваш, искаш да ти е хубаво наоколо.
  5. По-безобидния вариант на горното - като управляваш България, трябва да си в София. Като си в София, виждаш проблемите на София всеки ден. Изведнъж задръстванията в София стават обективно по-голям проблем за теб от такса "Мост" на русенци, защото задръстванията ги виждаш всеки ден и всичките ти познати се оплакват, а таксата "Мост" ти е на 350 км и е много виртуален проблем, от който даже русенци не се оплакват, щото те искат бензин по 3 стотинки, а не свободата да ходят където и да било.
  6. Половината ти приятели са в София. Практически на всеки поне половината приятели са в София. Обективно тя е важна за всички, а Бургас е важен само за бургазлии.
  7. По-лесно се управлява централизирана държава. Под "управлява" имам предвид "се упражнява пълен контрол над", което включва корупция в най-широкия смисъл на думата.
Това е втората статия от серията за централизацията в България, с която се опитвам да обърна внимание на слона в стаята. Първата можете да намерите тук, очакват се и следващи.

В името на добрия тон правя излишното пояснение, че нито тази статия, нито серията за централизацията в България са срещу София per se, срещу жителите на София или хората, които по какъвто и да било повод се идентифицират със София (вж. точка 6 по-горе). Тази статия и серията, от която тя е част, е срещу централизацията - обективната институционална и икономическа, както и субективната в нашите глави.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

Много се радвам на дискусии!